Trắc nghiệm Tiếng Anh 8 Unit 5 Listening (có đáp án)
Đề thi

Trắc nghiệm Tiếng Anh 8 Unit 5 Listening (có đáp án)

A
Admin
Tiếng AnhLớp 88 lượt thi
20 câu hỏi
Đoạn văn

Question 1-5. Listen and choose the correct answer.

1.Trắc nghiệm
• 1 điểm
Where was the recent study about family time traditions conducted?

In the US

In Canada

In Australia

In the UK

Xem đáp án

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: D

Thông tin: A recent study in the UK shows that family time traditions are good for teens. (Một nghiên cứu gần đây ở Anh cho thấy truyền thống gia đình tốt cho các thiếu niên.)

2.Trắc nghiệm
• 1 điểm

Who are the family time traditions especially good for?

Young children

Teenagers

Parents

Grandparents

Xem đáp án

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: B

Thông tin: A recent study in the UK shows that family time traditions are good for teens. (Một nghiên cứu gần đây ở Anh cho thấy truyền thống gia đình tốt cho các thiếu niên.)

3.Trắc nghiệm
• 1 điểm

Which of the following activities is NOT mentioned as a family tradition in the passage?

Playing board games

Playing card games

Watching favourite TV programmes

Performing karaoke shows

Xem đáp án

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: A

Thông tin: These traditions include family members playing card games, watching their favourite TV programmes, or performing karaoke shows at weekends...(Những truyền thống này bao gồm các thành viên trong gia đình cùng nhau chơi bài, xem chương trình TV ưa thích, hay hát karaoke vào cuối tuần...)

4.Trắc nghiệm
• 1 điểm

When do family members usually do these activities together?

On weekdays

In the morning

At weekends

Every evening after dinner

Xem đáp án

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: C

Thông tin: These traditions include family members playing card games, watching their favourite TV programmes, or performing karaoke shows at weekends with one another. (Những truyền thống này bao gồm các thành viên trong gia đình cùng nhau chơi bài, xem chương trình TV ưa thích, hay hát karaoke vào cuối tuần.)

5.Trắc nghiệm
• 1 điểm

What do these family activities often lead to?

Lots of laughter and fun conversations

Arguments and stress among family members

Tiredness and a lack of sleep

Boredom and quietness in the house

Xem đáp án

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: A

Thông tin: These activities often lead to lots of laughter and fun conversations. (Những hoạt động này thường có nhiều tiếng cười và những câu chuyện vui vẻ.)

Nội dung bài nghe:

A recent study in the UK shows that family time traditions are good for teens. These traditions include family members playing card games, watching their favourite TV programmes, or performing karaoke shows at weekends with one another. These activities often lead to lots of laughter and fun conversations. By taking part in such activities, teens strengthen the bonds with their family.

Dịch bài nghe:

Một nghiên cứu gần đây ở Anh cho thấy truyền thống gia đình tốt cho các thiếu niên. Những truyền thống này bao gồm các thành viên trong gia đình cùng nhau chơi bài, xem chương trình TV ưa thích, hay hát karaoke vào cuối tuần. Những hoạt động này thường có nhiều tiếng cười và những câu chuyện vui vẻ. Bằng cách tham gia vào những hoạt động như thế, các thiếu niên có thể thắt chặt mối quan hệ với gia đình mình hơn.

Đoạn văn

Question 6-10. Listen and choose the correct answer.

6.Trắc nghiệm
• 1 điểm

Who is honored during the Hung King Temple Festival?

Lang Lieu

Local villagers in Phu Tho Province

National heroes in modern times

The Hung Kings

Xem đáp án

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: D

Thông tin: It is a ceremony in honor of Hung Kings, who were instrumental in the founding of the nation. (Đây là một dịp lễ tưởng nhớ các Vua Hùng, người đã có công dựng nước.)

7.Trắc nghiệm
• 1 điểm

When is the main festival day of the Hung King Temple Festival?

On the 8th day of the third lunar month

On the 9th day of the third lunar month

On the 10th day of the third lunar month

On the 11th day of the third lunar month

Xem đáp án

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: C

Thông tin: The Hung King Temple Festival is held from the 8th to the 11th day of the third lunar month, but the main festival day is on the 10th. (Lễ Hội Đền Hùng được tổ chức từ ngày 8 đến ngày 11 tháng 3 âm lịch, những phần lễ chính sẽ diễn ra vào ngày 10...)

8.Trắc nghiệm
• 1 điểm

Where does the main ceremony of the festival take place?

At the Hung Temple on Nghia Linh Mountain in Phu Tho Province

In the center of Hanoi Capital

At a traditional village in Bac Ninh Province

On an island in the south of Vietnam

Xem đáp án

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: A

Thông tin: The main ceremony takes place at the Hung Temple on Nghia Linh Mountain in Phu Tho Province. (Phần lễ chính diễn ra tại Đền Hùng nằm trên núi Nghĩa Linh tỉnh Phú Thọ.)

9.Trắc nghiệm
• 1 điểm

Which of the following folk games is mentioned as taking place during the festival?

Football and badminton

Bamboo swings, rice cooking competitions, and human chess

Skateboarding and volleyball

Swimming and kite-flying

Xem đáp án

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: B

Thông tin: During the Hung Temple Festival, there are many folk games such as bamboo swings, rice cooking competitions, human chess,… (Trong suốt thời gian Lễ hội Đền Hùng, có rất nhiều trò chơi như đánh đu, thi nấu cơm, cờ người.)

2048.vn

Học thông minh hơn mỗi ngày

Xem toàn bộ 20 câu hỏi và nhiều hơn nữa với tài khoản miễn phí

Tạo đề thi
Tổ chức kiểm tra
Báo cáo chấm điểm tự động
Bạn đã có tài khoản?
10.Trắc nghiệm
• 1 điểm

Why are Banh Chung and Banh Giay prepared during the festival?

To remind people of the Lang Lieu Legend

To celebrate the modern New Year

To offer food to foreign visitors

To sell them to tourists for money

Xem đáp án

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: A

Thông tin: Banh Chung (square cake) and Banh Giay (circle cake) are also prepared to remind people of the Lang Lieu Legend. (Bánh chưng và Bánh giầy cũng được chuẩn bị để mọi người nhớ về truyền thuyết Lang Liêu.)

Nội dung bài nghe:

Annually, thousands of visitors from all over the country participate in a national festival – Hung King Temple Festival. It is a ceremony in honor of Hung Kings, who were instrumental in the founding of the nation. The Hung King Temple Festival is held from the 8th to the 11th day of the third lunar month, but the main festival day is on the 10th. On that day, Vietnamese working people can have a day off. The main ceremony takes place at the Hung Temple on Nghia Linh Mountain in Phu Tho Province. Many ancient and modern flags are hung along the road to the temple. During the Hung Temple Festival, there are many folk games such as bamboo swings, rice cooking competitions, human chess,… Banh Chung (square cake) and Banh Giay (circle cake) are also prepared to remind people of the Lang Lieu Legend. It’s true that the Hung King Temple Festival is one of the most important and sacred festivals of the Vietnamese people.

Dịch bài nghe:

Hằng năm, hàng ngàn du khách khắp đất nước tham gia vào một lễ hội toàn quốc – Lễ hội Đền Hùng. Đây là một dịp lễ tưởng nhớ các Vua Hùng, người đã có công dựng nước. Lễ Hội Đền Hùng được tổ chức từ ngày 8 đến ngày 11 tháng 3 âm lịch, những phần lễ chính sẽ diễn ra vào ngày 10, vào ngày đó thì người Việt sẽ được nghỉ làm. Phần lễ chính diễn ra tại Đền Hùng nằm trên núi Nghĩa Linh tỉnh Phú Thọ. Rất nhiều lá cờ cổ và cờ hiện đại được treo khắp dọc đường đến đề), có rất nhiều trò chơi như đánh đu, thi nấu cơm, cờ người. Bánh chưng và Bánh giầy cũng được chuẩn bị để mọi người nhớ về truyền thuyết Lang Liêu. Không ngoa khi nói rằng Lễ hội Đền Hùng là lễ hội quan trọng và linh thiêng nhất của người Việt.

Đoạn văn

Question 11-15. Listen to the conversation and decide whether the following statements are True or False.

11.Trắc nghiệm
• 1 điểm

The Ok Om Bok Festival is held by the Khmer people in the Mekong Delta and is also known as the Moon Worshipping Festival.

True

False

Xem đáp án

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: A

Thông tin: Let's go to the Mekong Delta and join the Ok Om Bok Festival of the Khmer people. It is also called the Moon Worshipping Festival. (Hãy về Đồng bằng sông Cửu Long và tham gia Lễ hội Ok Om Bok của người Khmer. Nó còn được gọi là Lễ hội cúng trăng.)

12.Trắc nghiệm
• 1 điểm

The Khmer people use the festival to thank the Moon God for a good harvest and to mark the end of their calendar year.

True

False

Xem đáp án

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: A

Thông tin: Traditionally, the Khmers use the festival to thank the Moon God for giving them a good harvest. It also marks the end of the year of the Khmer calendar. (Theo truyền thống, người Khmer dùng lễ hội này để tạ ơn Thần Mặt trăng đã ban cho họ một vụ mùa bội thu. Nó cũng đánh dấu thời điểm kết thúc một năm theo lịch Khmer.)

13.Trắc nghiệm
• 1 điểm

During the festival, people offer young rice and fruits to the Moon God when the moon is at its lowest position.

True

False

Xem đáp án

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: B

Thông tin: When the moon is at its highest position, the monks and the elders offer young rice and fruits to the Moon God. (Khi mặt trăng ở vị trí cao nhất, các nhà sư và các bô lão dâng cốm và hoa quả lên Thần Mặt trăng.)

14.Trắc nghiệm
• 1 điểm

The Ngo Boat Race takes place on the same day as the Moon Worshipping ceremony.

True

False

Xem đáp án

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: B

Thông tin: The next day, villagers organise the Ngo Boat Race. (Ngày hôm sau, dân làng tổ chức Đua ghe Ngo.)

15.Trắc nghiệm
• 1 điểm

Tourists are advised not to wear shorts or sleeveless shirts when attending religious ceremonies and should not litter the temple grounds.

True

False

Xem đáp án

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: A

Thông tin: They should not wear shorts or sleeveless shirts when attending the religious ceremony. And don't litter the temple grounds. (Họ không nên mặc quần đùi hoặc áo cộc tay khi tham dự các nghi lễ tôn giáo. Không xả rác trong khuôn viên chùa.)

Nội dung bài nghe:

The Ok Om Bok Festival

..Let's go to the Mekong Delta and join the Ok Om Bok Festival of the Khmer people. It is also called the Moon Worshipping Festival. Traditionally, the Khmers use the festival to thank the Moon God for giving them a good harvest. It also marks the end of the year of the Khmer calendar. Ok Om Bok occurs in mid-October according to the lunar calendar. When the moon is at its highest position, the monks and the elders offer young rice and fruits to the Moon God. Then, they take some young rice to feed children and ask them about their wishes. People sing and dance in the moonlight. Visitors can participate in games, watch traditional fashion shows and see flying lantern contests. The next day, villagers organise the Ngo Boat Race. This is a boat race that attracts many tourists. Here is some advice to tourists at the Ok Om Bok Festival. They should not wear shorts or sleeveless shirts when attending the religious ceremony. And don't litter the temple grounds. And now let's…

Dịch bài nghe:

Lễ hội Ok Om Bok

...Hãy về Đồng bằng sông Cửu Long và tham gia Lễ hội Ok Om Bok của người Khmer. Nó còn được gọi là Lễ hội cúng trăng. Theo truyền thống, người Khmer dùng lễ hội này để tạ ơn Thần Mặt trăng đã ban cho họ một vụ mùa bội thu. Nó cũng đánh dấu thời điểm kết thúc một năm theo lịch Khmer. Ok Om Bok diễn ra vào giữa tháng 10 theo âm lịch. Khi mặt trăng ở vị trí cao nhất, các nhà sư và các bô lão dâng cốm và hoa quả lên Thần Mặt trăng. Sau đó, họ lấy một ít cốm cho trẻ em ăn và hỏi các em về ước muốn của mình. Mọi người ca hát và nhảy múa dưới ánh trăng. Du khách có thể tham gia các trò chơi, xem trình diễn trang phục truyền thống và xem các cuộc thi thả đèn trời. Ngày hôm sau, dân làng tổ chức Đua ghe Ngo. Đây là cuộc đua thuyền thu hút rất nhiều khách du lịch. Dưới đây là một số lời khuyên cho khách du lịch tại Lễ hội Ok Om Bok. Họ không nên mặc quần đùi hoặc áo cộc tay khi tham dự các nghi lễ tôn giáo. Không xả rác trong khuôn viên chùa. Và bây giờ chúng ta hãy…

Đoạn văn

Question 16-20. Listen to the conversation and decide whether the following statements are True or False.

16.Trắc nghiệm
• 1 điểm

Trang's cousin is taking pictures at Sa Dec Flower Village because Tet is coming soon.

True

False

Xem đáp án

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: A

Thông tin: Yeah ... She’s my cousin. She's at Sa Dec Flower Village. Tet is coming soon, so many people visit flower villages to take pictures with the blooming flowers. (Trang: Ừa… con bé là em họ mình đó. Nó đang ở làng hoa Sa Đéc. Tết sắp đến rồi, nên nhiều người đến làng hoa để chụp ảnh với những bông hoa đang nở.)

17.Trắc nghiệm
• 1 điểm

Trang's family usually visits Nhat Tan Village to buy kumquat trees and peach blossoms.

True

False

Xem đáp án

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: A

Thông tin: We usually visit Nhat Tan Village to buy kumquat trees and peach blossoms. (Trang: Nhà mình hay đến làng Nhật Tân để mua cây quất và hoa đào.)

18.Trắc nghiệm
• 1 điểm

Vietnamese people only use plants and flowers to make food during Tet.

True

False

Xem đáp án

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: B

Thông tin: Trang: We, Vietnamese, use plants and flowers for decorations and for offerings. (Trang: Người Việt Nam dùng cây và hoa để trang trí và cúng bái.)

19.Trắc nghiệm
• 1 điểm

The tall tree shown in the photo is actually a bamboo pole placed in the yard of the communal house.

True

False

Xem đáp án

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: A

Thông tin: Trang: Well, it's actually a bamboo pole. People place it in the yard of the communal house. (Trang: Thực ra nó là một cây nêu. Mọi người đặt nó ở sân đình.)

20.Trắc nghiệm
• 1 điểm

People hang decorative items on the bamboo pole to scare away animals from the village.

True

False

Xem đáp án

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: B

Thông tin: Trang: They hang decorative items like small bells and lanterns on it. They want to chase away bad luck and pray for a lucky new year. (Trang: Họ treo những vật trang trí như chuông nhỏ và đèn lồng lên đó. Họ muốn xua đuổi những điều xấu và cầu nguyện một năm mới may mắn.)

Nội dung bài nghe:

Elena: Wow, this girl looks so cute.

Trang: Yeah ... She’s my cousin. She's at Sa Dec Flower Village. Tet is coming soon, so many people visit flower villages to take pictures with the blooming flowers.

Elena: Oh, I'm fond of admiring the flowers. Does your family visit places like this too?

Trang: Yes, we do. We usually visit Nhat Tan Village to buy kumquat trees and peach blossoms.

Elena: I see flowers and ornamental trees everywhere these days. What are they for?

Trang: We, Vietnamese, use plants and flowers for decorations and for offerings. They are an important part of our Tet tradition.

Elena: And what's that tall tree in the photo?

Trang: Well, it's actually a bamboo pole. People place it in the yard of the communal house. They hang decorative items like small bells and lanterns on it. They want to chase away bad luck and pray for a lucky new year.

Elena: Interesting! I didn’t know that.

Dịch bài nghe:

Elena: Quào, cô bé này trông dễ thương quá.

Trang: Ừa… con bé là em họ mình đó. Nó đang ở làng hoa Sa Đéc. Tết sắp đến rồi, nên nhiều người đến làng hoa để chụp ảnh với những bông hoa đang nở.

Elena: Ồ, mình rất thích ngắm hoa. Gia đình cậu có đến những nơi thế này không?

Trang: Có chứ. Nhà mình hay đến làng Nhật Tân để mua cây quất và hoa đào.

Elena: Những ngày này mình thấy cây và hoa dùng để trang trí ở khắp nơi. Chúng dùng để làm gì thế?

Trang: Người Việt Nam dùng cây và hoa để trang trí và cúng bái. Đó là một phần quan trọng trong truyền thống Tết.

Elena: Và cái cây cao trong hình là cái gì thế?

Trang: Thực ra nó là một cây nêu. Mọi người đặt nó ở sân đình. Họ treo những vật trang trí như chuông nhỏ và đèn lồng lên đó. Họ muốn xua đuổi những điều xấu và cầu nguyện một năm mới may mắn.

Elena: Thú vị quá! Mình đã không biết điều đó đấy!

Bạn có thích hoạt động này không?

Hãy lưu hoặc chia sẻ nội dung này đến mọi người.

Khám phá các nguồn tài nguyên miễn phí, phù hợp với tiêu chuẩn trong vài giây

Gợi ý cho bạn

Xem tất cả

Học liệu phổ biến Lớp 8

Xem tất cả

Học liệu phổ biến Tiếng Anh

Xem tất cả